צוואה מאפשרת לכל אדם לקבוע מה יעשה ברכושו לאחר פטירתו. חוק הירושה מכיר בארבע צורות לעריכת צוואה: צוואה בכתב יד , צוואה בעדים, צוואה בפני רשות וצוואה בעל פה. הצוואה המצויה ביותר, היא הצוואה בפני עדים, צוואה אשר יכולה להיכתב בכל דרך, בין בהדפסה ובין בכתב יד– ובלבד שהמצווה יחתום עליה בפני שני עדים אשר יאשרו את הדבר בחתימתם בגוף הצוואה ויוסף תאריך.
צוואה בפני רשות היא צוואה בפני נוטריון. מדובר באמירת דברים בפני נוטריון אשר מעלה אותם על הכתב, אין צורך בחתימה ואין צורך בכל סממן מצד המצווה.
צו קיום צוואה
בכל אותם מקרים בהם המנוח הותיר אחריו צוואה, יש צורך להוציא צו קיום צוואה שהוא למעשה צו משפטי המעניק "גושפנקה" חוקית לקיומה של הצוואה בהתאם לתוכנה. בקשה לצו קיום צוואה מוגשת לרשם לענייני ירושה ע"י הזכאים עפ"י הצוואה (הרשומים בצוואה).
צו קיום צוואה בדומה לצו ירושה, מאפשר למעשה העברת זכויות במקרקעין והעברת זכויות כספיות וזכויות נוספות המופיעות על שם המוריש אצל צד שלישי, לרבות, חברות ביטוח, בנקים, קרנות פנסיה וכדומה.
התנגדות לצו קיום צוואה
לרשות כל אדם המעוניין בדבר יש זכות להגיש התנגדות לצו קיום צוואה, אם מתקיימים תנאים לביטול הצוואה. ניתן להגיש את ההתנגדות כל עוד לא ניתן צו קיום הצוואה. על מגיש ההתנגדות לנמק את התנגדותו ולבסס אותה בראיות עובדתיות היכולות להעיד על כך שהצוואה נערכה שלא כדין.
ההתנגדות לצוואה מוגשת למשרדי הרשם לענייני ירושה ויש לתמוך אותה בתצהיר המאמת את העובדות הכלולות בה. רשם הירושה, מעביר את בקשת ההתנגדות לצוואה לבית המשפט למשפחה לצורך ניהול ההליך המשפטי בעניינה.
לאחר שקרוב משפחה יקר לנו הולך לעולמו, בנוסף להתמודדות עם האבל והצער בעקבות לכתו יש לנהל הליכים בירוקרטיים שונים. בין הליכים אלו נהוג לטפל בנושא צוואת המנוח במידה וישנה, ולהגישה לרשם הירושות בליווי טפסים רלוונטיים בהליך הנקרא בקשת צו קיום צוואה. עם זאת, ישנם מקרים בהם לאחר מציאת הצוואה של המנוח ולאחר הגשתה לרשם הירושות, אחד מבני המשפחה יגלה כי הוא נושל או שנוסח הצוואה לא תואם לרצונות אותם הביע המנוח בחייו. במקרים מעין אלו, יש להגיש בעזרתו של עורך דין התנגדות לצוואה לרשם הירושות, ולהמשיך בבית המשפט את הוכחת טענותיכם על מנת להביא לביטול הצוואה.
חשוב לציין כי על מנת לבקש לבטל צוואה יש לעמוד בקריטריונים מאוד נוקשים ולהוכיח כי המנוח לא היה כשיר לערוך צוואה או שמא הצוואה נערכה תחת אילוץ או כפיה וכיו"ב.
עורך דין התנגדות לצוואה – קצת על ההליך
על אף שהתנגדות לצוואה נשמעת כמו הליך מורכב ומסובך, בפועל מדובר בהליך נפוץ למדי בבתי המשפט בישראל. על מנת להתחיל את ההליך, יש להשלים תשלום אגרה ולהגיש לרשם הירושות את ההתנגדות דרך טופס אונליין, קבלת קהל במשרד הרשם לענייני ירושה או שליחת דואר למשרדי הרשם. עליכם לזכור שיש פרק זמן מוגבל להגשת התנגדות לצוואה, עד 14 ימים (שבועיים) מרגע פרסום הגשת הבקשה לצו קיום ירושה ברשומות ובעיתונים, ולכן חשוב להיות עם האצבע על הדופק. לאחר הגשת בקשת ההתנגדות לצוואה, רשם הירושות יעביר את הטיפול בנושא לבית המשפט ושם תצטרכו בעזרתו של עורך דין התנגדות לצוואה להוכיח את טענותיכם ולהביא הוכחות חותכות מדוע בית המשפט צריך לבטל או לתקן את הצוואה. על פי החוק, ישנם ארבעה מצבים אשר מהווים עילה לביטול צוואה – אם המנוח ערך צוואה מאוחרת יותר מזו שהוגשה לרשם הירושות, אם הצוואה לא משקפת את רצונותיו האמיתיים שהביע המנוח טרם פטירתו או שיש בה פגמים, אם הצוואה נערכה תחת השפעה בלתי הוגנת, תחת איומים, לחצים או אונס, ואם אחד מהזוכים אשר מופיע בצוואה השתתף בעשייתה או נכח כאשר היא נחתמה.
ייעוץ משפטי מקצועי הוא המפתח
התמודדות עם סכסוכי ירושה היא ללא ספק מורכבת, הן מבחינה רגשית ומשפחתית והן מבחינה כלכלית, ולכן חשוב לפנות אל משרד עורכי דין מוביל שיוכל להעניק לכם ליווי, ייעוץ וייצוג משפטי מקצועי לכל אורך ההליך. משרד עורכי הדין אתי גוהר הוא משרד עו"ד המתמחה בדיני משפחה אשר ליווה בסבלנות, זמינות, מקצועיות ואדיבות אין ספור משפחות בהליכים מורכבים.
משרדה של עורכת הדין אתי גוהר מתמחה בענייני צוואות והתנגדות לצוואה
ניסוח ועריכת צוואה הינו עניין מורכב המחייב אתכם להיוועץ בשירותיו המקצועיים של עורך דין המתמחה בדיני ירושה וצוואה. לעורכת הדין אתי גוהר ניסיון רב בעריכת צוואות על פי חוק.
כמו כן, תבצע עבורכם עוה"ד גוהר הגשת בקשות להנפקת צו ירושה ו/או צו קיום צוואה, הגשת התנגדות לבקשת צו ירושה או הגשת התנגדות לצו קיום צוואה ועוד מגוון רחב של שירותים משפטיים העוסקים בכל אחד מההיבטים הנלווים לתחום דיני ירושה וצוואה על פי חוק הירושה.