מהם מזונות ילדים?
על פי החוק הישראלי כל אדם – גבר ואישה חבים במזונות ילדיהם הקטינים (מתחת לגיל 18) . חיוב זה נעשה על פי הדין האישי החל על אותו אדם – כלומר - על יהודים חל הדין העברי, על מוסלמים חל הדין השרעי וכדומה.
ואם אין לאדם דין אישי (כאשר האדם מוגדר חסר דת) או בהעדר חיוב מכח הדין האישי? במקרה כזה יחוייב אדם במזונות ילדיו הקטינים בהתאם לחוק הישראלי.
ככל שהצדדים הגיעו להסכם ביניהם, יוגש ההסכם לאישור הערכאה השיפוטית המתאימה – בית המשפט או בית הדין והצדדים יפעלו בהתאם להסכם.
בהעדר הסכמות, ייקבע סכום המזונות על ידי בית המשפט או על ידי בית הדין.
נקודת המוצא לתשלום המזונות הוא הדין האישי, ואצל יהודים הדין האישי קובע כי חובת תשלום המזונות חלה על האב.
לאחרונה ניתן לראות שינוי במגמה זו כאשר נבחן גם מצבה הכלכלי של האם וישנה התחשבות בחלוקת זמני השהות של הילדים עם כל אחד מההורים.
בשנים האחרונות אף ניתן למצוא מספר פסקי דין בהם לא חל כלל תשלום מזונות על האב ולעיתים נדירות אף מקרים בהם חוייבה האם בתשלום מזונות לידי האב!
עד איזה גיל משלמים מזונות ילדים?
תשלום המזונות מבוצע בהתאם להסכמות הצדדים או להחלטת בית המשפט שניתנה בעניינם ובהתאם לנסיבות כל תיק ותיק.
יחד עם זאת הנוהג הנפוץ הוא כי דמי המזונות נפסקים באופן הדרגתי ולכל היותר עד גיל 21 או עד סיום השירות הצבאי או הלאומי של הקטין (מגיל 18 או סיום בית הספר התיכון לכל המאוחר ועד לגיל 21 יעמוד סכום המזונות על שליש)
כיצד מחושבים את דמי המזונות ועל מי לשלמם?
גובה תשלום דמי המזונות והתשלום מהורה אחד להורה האחר נקבע לאחר בחינת מספר פרמטרים ובכלל זה: גיל הקטין, צרכי הקטין (מה העלויות הדרושות לשם קיומו), זמני השהות בהם מצוי הקטין אצל כל אחד מההורים, הכנסות ההורים ופוטנציאל השתכרותם. ונפרט.
שעה שפסיקת בתי המשפט שעונה על הדין העברי הרי שקיימת חלוקה והתייחסות שונה לגילאים שונים – לא דומה קטין עד גיל 6 שהחובה לתשלום דמי המזונות חלה עליו באופן אבסולוטי לקטין מעל לגיל זה.
צרכי הקטין – כל צד יטען יציג ויוכיח מהן ההוצאות החודשיות להן נזקק כל ילד קטין. כאשר המטרה הינה לאפשר לכל קטין להמשיך ולהתקיים ברמת החיים לה הוא רגיל גם במקרה של פירוד בין הוריו.
זמני השהות – נבחן הזמן בו שוהה הקטין עם הורה אחד לעומת ההורה האחר. במקרים רבים מתנהל הליך מקביל נוסף להליך המזונות במסגרתו מעלים ההורים טענות באשר לזמן ששוהה או שצריך הקטין לשהות עימם לעומת ההורה האחר.
הכנסות ופוטנציאל השתכרות – על כל אחד מהצדדים מוטל להציג הכנסותיו על מנת שניתן יהיה לבחון יכולתו לשלם עבור מזונות הקטין בפועל. יחד עם זאת, בית המשפט בוחן לא רק את הכנסות כל הורה בפועל אלא גם את יכולת השתכרותו. דהיינו – בית המשפט לא ימנע מהטלת תשלומי מזונות על הורה אך משום שאינו עובד אלא עליו להוכיח מדוע אינו ממצה את כושר השתכרותו, ובמידה ואין סיבה אמיתית לכך יוערך כושר ההשתכרות של אותו הורה ויובא אף הוא בחשבון במכלול השיקולים בעת בחינת תשלום המזונות.
בהתאם לפסיקת בית המשפט העליון הרי שהחל מגיל 6 במידה ולשני ההורים הכנסות זהות והקטין שוהה אצלם זמן שווה הרי שאין מקום לחייב הורה אחד לשלם להורה אחר בגין מזונות הקטין. אלא שבפועל המציאות סבוכה מכך וכמעט תמיד קיים פער כזה או אחר לטובת אחד ההורים.
מהם מזונות זמניים?
תהליך בחינת גובה המזונות להם זכאי כל קטין והשאלה על מי מהוריו לשלם אותו הינו תהליך ארוך הכרוך לא אחת בהגשת מסמכים, העלאת טענות ולעיתים גם בקיומו של הליך הוכחות מתמשך.
תשלומי המזונות נועדו לקיים את צרכיו של הקטין ולא ניתן למנוע אותם ממנו לאורך כל תקופת ההתנהלות האמורה. משכך עם הגשת תביעת מזונות נוהגים עורכי הדין המייצגים לפנות בבקשה לפסיקת מזונות זמניים תוך צירוף מסמכים רלוונטיים, ניתנת לצד הנתבע הזכות להשיב ולאחר מכן נפסקים דמי המזונות באופן זמני ועל ההורה המשלם להתחיל ולשאת בתשלומים אלו באופן מיידי.
במידת הצורך, בסיומו של הליך המזונות, במידה ונמצא כי תשלום המזונות הזמניים אינו תואם את פסיקת המזונות הקבועים ניתן לבקש לאזן ביניהם. כך אם שולם במסגרת המזונות הזמניים סכום גבוה מזה שנפסק במזונות הקבועים ניתן למשל לבקש לקזזו מהתשלומים העתידיים לחילופין ככל שנפסק סכום נמוך יותר יחושב הסכום וישולם רטרואקטיבי.
מהן הוצאות קטינים שוטפות ומהן הוצאות חריגות?
בעת פסיקת מזונות בוחנים בתי המשפט למשפחה את העלות הכספית הנדרשת לקיומו של כל קטיו במשפחה.
החלוקה המקובלת בפסיקה הינה בין הוצאות שישנן לכל קטין המכונות "הוצאות הכרחיות" ובכלל זה: הוצאות מגורים, ביגוד וכדומה.
זאת להבדיל מהוצאות חריגות המתקיימות רק אצל חלק מהקטינים: חוגים, הוצאות רפואיות ייחודיות כגון: אורטודנט, טיפולים פסיכולוגיים, משקפיים וכיו"ב .
על דרך הכלל בהוצאות החריגות נושאים ההורים בחלוקה שווה אולם קיימים מקרים שונים בהם נפסק אחרת.
[trustindex no-registration=google]